Logo of Team Belgium

Maandagavond werden de Team Belgium atleten die hebben deelgenomen aan de Olympische Winterspelen van Peking en daar een Top 8 plaats hebben behaald, uitgenodigd door het koninklijk paleis van Laken. Hanne Desmet, Loena Hendrickx en Bart Swings werden er hartelijk ontvangen door koning Filip en koningin Mathilde.

Jean-Michel Saive, BOIC-voorzitter, Olav Spahl, Topsport Directeur van het BOIC en chef de mission voor Peking 2022, Corné Lepoeter en Peter Riskin, voorzitters van de snelschaatsfederatie en van de kunschaatsfederatie waren er ook bij.

Het vorstenpaar ging samen op de foto met de olympische delegatie, daarna volgde een praatje.

6 Top 8 plaatsen
Team Belgium beleefde in Peking zijn beste Winterspelen sinds 1948, met een gouden medaille, een bronzen medaille en in totaal 6 Top 8 plaatsen.

Drie van de 19 Team Belgium atleten die hebben deelgenomen aan de Olympische Spelen in Peking hebben 6 Top 8 plaatsen behaald. Daarbij werden 2 medailles behaald: 1 gouden en 1 bronzen.

Bart Swings, vice-olympisch kampioen van PyeongChang, behaalde een zevende plaats op de 5000m. Op de slotdag van het snelschaatsen in Peking won hij goud op de massastart, de discipline waarin hij vier jaar eerder in PyeongChang de zilveren medaille won.

Shorttrackster Hanne Desmet schaatste in Peking naar een bronzen medaille op de 1000m, naar een vijfde plaats op de 500m en naar een knappe vierde plaats in de finale van de 1500m.

Loena Hendrickx eindigde op 17 februari na een knappe vrije kür op de achtste plaats.