Logo of Team Belgium

Sinds enkele weken blijft heel België in zijn kot door de Covid-19-pandemie. Dat geldt ook voor de topatleten van Team Belgium, die zo goed als mogelijk proberen te blijven trainen. We nemen polshoogte bij enkelen van hen.
In deze episode hebben we twee gasten Fanny Lecluyse en Victor Campenaerts. Zij zijn sinds een tijdje een koppel en brengen deze lockdown samen door bij Victor thuis.

Fanny Lecluyse domineert al ruime tijd het Belgische schoolslagzwemmen bij de vrouwen. Maar ze is nog lang niet uitgezwommen! In 2015 pakte ze tijdens het EK kortebaan op de 200m schoolslag de eerste Europese titel voor België sinds Brigitte Becue in 1999. Fanny Lecluyse nam deel aan de Olympische Spelen van Londen in 2012 en aan deze van Rio in 2016.

Het lief van Fanny, wielrenner Victor Campenaerts groeide doorheen de jaren uit tot een echte tijdritspecialist. De meervoudige Belgisch kampioen tijdrijden kroonde zich in 2017 en 2018 tot Europees kampioen in deze discipline. In 2018 kaapte hij brons weg op het WK. Ook in rittenkoersen zoals de Giro, Dauphiné of de Ronde van Romandië toonde Victor Campenaerts zich al meermaals in de tijdritten.

Voor COVID-19 van zich liet horen, woonden Fanny en Victor niet samen. Na een stage of een wedstrijd brachten ze wel vaak een weekendje samen door. “Het positieve is vooral dat we nu veel meer tijd met elkaar kunnen doorbrengen. We wonen nu al 5 weken samen. Het is best leuk en een goeie test voor later.”

Toch zijn het onwezenlijke tijden voor topsporters als Fanny en Victor zonder sportcompetities maar van vervelen is geen sprake.
“‘s Morgens sta ik om 7 uur op, ontbijten, PowerBreath training ( om je longen te trainen) , 15min opwarming thuis. Daarna vertrek ik naar het zwembad in Louvain-La Neuve. Dat is zo’n 35 minuten rijden van Winksele waar Victor woont. Ik train daar van 08:45-11:15 en doe zo’n 8 à 9 km. De intensiteit ligt nu wel wat lager gezien er niet meteen belangrijke competities in het zicht zijn. Maar blijven trainen is belangrijk om het mentaal vol te houden. Voor mij is het vooral belangrijk om in contact te blijven met het water.
In de namiddag doe ik een loop- of fietsintervaltraining of een krachttraining die ik van mijn kinesist, Vincent Callewaert krijg. Met mijn coach Horatiu Droc bel ik ook iedere dag, hij maakt mijn trainingsschema's. Tussen mijn trainingen door ben ik nu recent aan een korte opleiding initiator zwemmen gestart, de lessen worden online gegeven. Tijd voor verveling is er niet en als ik mij verveel, ga ik een gebakje klaarmaken.”, lacht Fanny.

“Als wielrenner kunnen we nog heel goed trainen en het is ook mooi weer, dus dat is zeer aangenaam. Al train ik normaalgezien wel in het buitenland waar ik meer bergop kan fietsen. In België mogen we van geluk spreken, hier mogen we nog buiten fietsen, dat is in veel landen niet het geval. ik train meestal tot pakweg 16h en nadien ontspan ik wat. Verder ben ik gestart met 'Vloggen' op Youtube en in de late namiddag ga ik meestal wandelen met mijn liefje.”, zegt Victor.

Daarna ga ik terug naar huis, maak ik iets klaar om te eten. Rust ik een beetje. En vanaf 14:00-17:00 studeer ik. Van 17:15-18:30 doe ik nog een tweede training (lopen,fietsen, roeien of krachttraining). Daarna nog iets eten, een filmpje zien en tussen 21:00-22:00 gaan slapen.

Toen het IOC op 24 maart bekend maakte dat de Olympische Spelen van Tokio met een jaar werden uitgesteld waren Fanny en Victor eerst ontgoocheld. Maar uiteindelijk zagen ze er ook een positieve kant aan.
“Uiteindelijk hangt alles af van hoe je reageert en hoe je het komende jaar aanpakt. Ik zie het vooral positief, omdat we weer optimaal gaan kunnen trainen (hopelijk vanaf augustus in mijn vertrouwde zwembad). Het jaar uitstel betekent ook meer tijd om je voor te bereiden. Ik ben nog niet aan stoppen toe dus een jaartje meer vind ik zeker niet erg. Ik heb bovendien een super goed team achter mij staan sinds 2019. Horatiu Droc, mijn coach, Vincent Callewaert, kine en fysieke trainer, Eva Maenhout, psychologe, Stephanie Scheirlynck: diëtiste, Ruud Van Thienen: sportarts, Stefan Deckx: ademhalingstrainer. Ook Adeps en het BOIC zijn een enorme steun! Ik zou het zonde vinden om nu te stoppen en ik wil samen met mijn topteam het onderste uit de kan halen om te kunnen presteren in Tokio.”, vertrouwt Fanny ons toe.
“De Olympische Spelen zijn het grootste en belangrijkste sportevent, dus zou dit ook in jaar moeten plaats vinden zonder crisis. Ik vind het zeker goed dat de Spelen uitgesteld zijn. De voorbereiding en planning zullen nu duidelijk zijn en niet vol – negatieve – verrassingen.”